Chelsea blev købt for sjov

Hvordan gik det til, at Chelsea blev en af Englands rigeste klubber? Du kan læse hele historien her.

Chelsea var ikke nogen nævneværdig fodboldklub før den 2. juli 2003. Men her skete der noget, der ændrede klubhistorien for altid.

Den russiske milliardær Roman Abramovich havde nemlig forinden banket på døren i London og spurgt, hvad det skulle koste at købe ’The Blues’. Prisen var et greb i lommen for Abramovich, der har tjent mange penge på forskellige aktiviteter. Dog har han aldrig beskæftiget sig med betting, selvom han er blandt de rigeste mennesker på planeten.

Med den tykke tegnebog i lommen tog det ikke mange minutter, før Abramovich kunne kalde sig klubejer.

– Det handler om at have det sjovt – og om at vinde nogle trofæer. Jeg har ikke købt Chelsea for at tjene penge. Der findes mange mindre risikable måder at skabe profit på, men jeg har heller ikke købt klubben bare for at smide mine penge væk, sagde Abramovich efterfølgende.

Og sjovt har russeren med garanti haft det med Chelsea lige siden. Selvom han blev mødt med en del skepsis i første omgang, da de færreste kunne se, hvad han skulle bruge en fodboldklub til.

Debatten blusede op, men faldt snart til jorden, da nogle af verdens bedste fodboldspillere begyndte at rejse mod London for at spille fodbold.

I første omgang satte han 640 millioner kroner af til at forstærke Chelsea, men de penge er blevet brugt mange gange siden da og har bidraget til masser af fodboldnyheder.

Sprængte banken

I den første sæson med russisk ejer endte Chelsea med en andenplads i Premier League. Den placering blev sidenhen fulgt op af en fjerdeplads i den efterfølgende sæson. Det trak overskrifter.

Men ikke nær så store overskrifter, som da Abramovich valgte at bruge næsten 300 millioner kroner på at hente den ukrainske superstjerne Andriy Shevchenko til klubben. Beløbet var nemlig det højeste, der nogensinde var blevet brugt på britisk jord for en fodboldspiller, da han i 2006 kom til klubben fra AC Milan.

Onde tunger vil i dag hævde, at russerens monsterindkøb var med til at kickstarte den inflation, der er gået i indkøbspriser på nutidens fodboldspillere. Det er dog næppe noget, der får Abramovich til at fortrække en mine.

Han vil bare gøre Chelsea bedre. Større. Og stærkere. Og det lykkes i den grad for den russiske rigmand, der vandt det første mesterskab i 2005. Siden da har Chelsea også formået at sikre sig det fornemmeste trofæ i europæisk klubfodbold, da klubben i 2012 kunne lade sig hylde som vindere af Champions League, hvilket kom en del bag på flere spilforslag til turneringen.

Hertil var klubben næppe nået uden den massive investering fra Abramovich. Måske havde de i stedet fristet en tilværelse i midten af Premier League, mens de blot kunne se til, mens nyrige klubber som Manchester City og Manchester United løb med overskrifterne.

Måske var det Chelseas redningskrans, at der for 15 år siden blev kastet en hel kiste med guldmønter afsted mod London-klubben, I hvert fald står det klart, at klubben i dag er en af de mest profilerede og vindene i moderne, europæisk fodboldhistorie.

Næste projekt for Abramocis kan meget vel blive en udvidelse af den nuværende hjemmebane, Stamford Bridge. Det er allerede på tegnebrættet, at stadionkapaciteten skal løftes med omkring 20.000 pladser, så Chelsea også på den front kan være blandt de førende i Europa.

Stadionprojektet kan være færdigt allerede i 2021. På det tidspunkt kan der meget vel være endnu flere trofæer i skabet. Det store spørgsmål er blot, hvor Chelsea er, den dag Abramovich kasserere sig legetøj?

Savner du spilforslag Du kan finde spiltips til Premier League lige her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *